penthouse lakások

Penthouse lakás jelentése — Magyarországon is (képekkel)

Tudtad?

A penthouse szó jelentése az idők során jelentősen megváltozott.

A kifejezés az elmúlt években ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre többen keresik nem csak a szót, de az általa kifejezett exkluzív lakásokat is — a modern penthouse-ok a luxus és a kényelem szimbólumaivá váltak.

A cikkben bemutatjuk, hogy:

  • Mi is a penthouse jelentése eredetileg?
  • Mi a penthouse lakás jelentése napjainkban?
  • Miért ennyire népszerűek?
  • Idehaza is léteznek?
  • Mit érdemes tudni róluk: a tulajdonságoktól az árakig?

… tehát minden a penthouse-ról, egyetlen helyen.

Penthouse jelentése eredetileg

tetőtéri lakás

A „penthouse” szó eredete egészen a középkorig nyúlik vissza.

Az angol „penthouse” szó a középkori angol „pentice” szóból származik, amely egy hozzáépített szerkezetet jelentett. Eredetileg ez egy kis kiugró tetőszerkezet volt, amelyet az épület oldalához vagy tetejéhez rögzítettek, hogy védelmet nyújtson az időjárás viszontagságai ellen.

A középkorban a „penthouse” kifejezés tehát nem a luxust, hanem inkább egy praktikus, hasznos építészeti elemet jelentett.

Sőt, mi több, ezek a szerkezetek általában a luxus ellentétjeit jelentették: egyszerűek voltak, és olyan anyagokból készültek, mint fa vagy szalma.

Emiatt gyakran használták őket istállók, raktárak vagy műhelyek részeként.

A penthouse jelentése eredetileg tehát hozzáépített tetőszerkezet volt.

Penthouse lakás jelentése napjainkban

penthouse

A 20. század elején a penthouse lakás jelentése fokozatosan átalakult.

A városi területeken az építkezések növekedésével és a lakhatási igények változásával egyre inkább szükségessé vált a tetőtér hasznosítása. Az első modern penthouse lakások emiatt New Yorkban — a felhőkarcolók hazájában — jelentek meg az 1920-as években.

Ezek az új típusú lakások már luxusberendezésekkel és szolgáltatásokkal rendelkeztek, és a gazdag városi lakosok számára készültek.

penthouse lakás

Az 1930-as években a penthouse-ok már teljesen elkülönültek az eredeti, szerény jelentésüktől. Az építészek és ingatlanfejlesztők felismerték a lehetőséget, hogy a város legjobb kilátásával rendelkező, magas presztízsű lakásokat kínáljanak. A penthouse lakások a luxus és az exkluzivitás szimbólumaivá váltak.

A „penthouse” szó ma már szinte mindenki számára ismert, különösen azok körében, akik érdeklődnek a luxusingatlanok iránt. A penthouse egy olyan lakást vagy lakosztályt jelent, amely egy épület legfelső emeletén helyezkedik el, és gyakran különálló terasszal vagy tetőkerttel rendelkezik. Ezek a lakások általában kivételes kilátást nyújtanak a városra, és számos luxusszolgáltatást kínálnak, mint például saját lift, nagyméretű ablakok, magas belmagasság, valamint prémium anyagok és kivitelezés.

Penthouse lakások ára

penthouse lakás jelentése

A penthouse-ok a modern urbanizáció és az építészeti fejlődés csúcspontjai közé tartoznak, gyakran társasházak vagy szállodák részeként kínálják őket.

A luxusingatlan-piac egyik legkeresettebb kategóriájává váltak, különösen a nagyvárosokban, mint New York, London vagy Dubai. Az ilyen típusú lakások általában a legdrágábbak egy épületen belül, és státuszszimbólumként is funkcionálnak.

Mindezek miatt a penthouse ára igen busás — négyzetméterára akár a többszöröse is lehet ugyanazon épület többi lakásához képest.

Penthouse Magyarországon?

penthouses jelentése

A penthouse lakások, mint a luxus és exkluzivitás szimbólumai, ma már nem csak az óceánon túli nagyvárosokban, hanem Magyarországon is megtalálhatók. Az elmúlt évtizedekben a magyar ingatlanpiac is alkalmazkodott a nemzetközi trendekhez, és egyre több ilyen típusú ingatlan jelent meg Budapesten és más nagyobb városokban.

Hol?

A budai Várnegyed és a pesti belváros kiemelt helyszínek a penthouse lakások számára. Az itt található ingatlanok kivételes panorámát nyújtanak a Dunára, a Parlamentre, valamint a budai hegyekre.

Emellett a belvárosban, különösen a Váci utca és az Andrássy út környékén is találhatóak penthouse lakások (penthouses) — ezeknek bár a kilátása nem feltétlenül a legjobb, de a városi élet központjában helyezkednek el, közel a legjobb éttermekhez, üzletekhez és kulturális intézményekhez.

penthouse jelentése

Az utóbbi években számos új építésű ingatlanprojekt kínált penthouse lakásokat, például a Corvin-negyedben, a Marina Parton és a Kopaszi-gát környékén számos ilyen új fejlesztés található, ahol luxuslakásokat és penthouse-okat kínálnak. Ezek az új épületek gyakran modern dizájnnal és a legújabb építészeti technológiákkal rendelkeznek.

Érdekesség: a budapesti penthouse lakások gyakran különleges szolgáltatásokat is kínálnak, mint például privát tetőteraszok, medencék, szaunák, fitneszközpontok és 24 órás portaszolgálat.

Ezek az ingatlanok tehát a legmagasabb szintű kényelmet és biztonságot biztosítják lakóik számára.

A lényeg

penthouses

Magyarországon, különösen Budapesten, egyre több penthouse lakás található, amelyek a luxus és az exkluzivitás jegyében épültek.

Ezek az ingatlanok nemcsak kivételes kilátást és elhelyezkedést kínálnak, hanem számos prémium szolgáltatást és kényelmet is biztosítanak.

Az ország más részein, különösen a Balaton környékén és a nagyobb városokban, szintén növekszik az érdeklődés a penthouse lakások iránt.

Az ilyen típusú ingatlanok egyre népszerűbbek azok körében, akik a legmagasabb szintű életminőséget keresik Magyarországon.

Ha még több ehhez hasonló cikket olvasnál, nézz utána a loft lakásoknak is!